Skip links

İşletmeler, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında dolduran, yükleyen, paketleyen, gönderen, alıcı, boşaltan, tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak faaliyet gösterebileceğinden bu faaliyet alanlarını kapsayan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almakla yükümlüdür.

 

Tehlikeli Maddeler İle İştigal Eden İşletmelerin Sorumlulukları Mevcuttur.

İşletmenin Yükümlülükleri: İşletmeler tehlikeli maddeler ile iştigal türlerine göre yükümlülük altına girmektedir. İşletmelerin yükümlülükleri aşağıdaki gibi ana başlıklar altında sayılabilir.

Dolduran Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Dolduran olarak tanımladığı  işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Yükleyen Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Yükleyen olarak tanımladığı  işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Paketleyen Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Paketleyen olarak tanımladığı  işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Gönderen Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Gönderen olarak tanımladığı  işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Taşımacının Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Taşımacı olarak tanımladığı işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Alıcı Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Alıcı olarak tanımladığı işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Boşaltan Olarak Yükümlülükleri: Tehlikeli maddeleri dolduran işletmeler ADR nin Boşaltan olarak tanımladığı işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Tank-Konteyner/Taşınabilir Tank İşletmecisinin Yükümlülükleri: Tank-Konteynır İşletmecileri ADR nin Tank-Konteyner/Taşınabilir Tank İşletmecisi olarak tanımladığı  işletmelerin görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.

İşletme, TMGD hizmeti kapsamında;

  1. Hizmetin sağlıklı verilebilmesi adına doğru bilgilendirmeler yapmakla,
  2. Danışmanın belirtilen görevleri etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli desteği vererek bağımsız çalışmasına olanak sağlamakla,
  3. Danışmanın tavsiye ve görüşleri doğrultusunda, tehlikeli madde taşımacılığını en emniyetli şekilde yapmakla,
  4. Hazırlanmış yıllık raporları beş yıl süre ile muhafaza etmek ve istendiğinde yetkili kişilere vermekle,
  5. İşletmeye alınan ve alınması düşünülen tüm tehlikeli maddelerin listesini ve bu maddelerin Güncel MSDS’lerini temin etmekle,
  6. Herhangi bir tehlikenin söz konusu olduğu durumlarda Danışman’a sözlü ve yazılı olarak bildirmek, tehlike giderilene kadar yapılan işi durdurmak, tehlikenin giderildiği durumda da işi Danışman’ın onayı ile başlatmakla,
  7. Bu kapsamda Danışman ile koordinasyonu sağlamak üzere bir yetkili ve sorumlu atamak ve bunu Danışman’a ve işletme çalışanlarına bildirmekle,
  8. Danışmanın belge ve bilgi temini, eğitim vb tüm çalışmalarında görevlendirilen kendi çalışanlarının görevlerini eksiksiz yerine getirmeleri amacıyla araç gereç, mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılamakla,

Yükümlüdür.

Cezai Yaptırımlar İle ilgili;

01/01/2018 tarihi itibariyle geniş kapsamlı olarak yürürlüğe giren ADR (Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşması) ve ilgili ulusal mevzuatlar gereği, patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, zehirli, aşındırıcı, radyoaktif, bulaşıcı özellikleri bulunan tehlikeli maddeleri paketleyen, yükleyen, dolduran, gönderen, alan ve boşaltan işletmelerin Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) alma ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hizmeti (TMGD) alma zorunluluğu başlamış olup konu ile ilgili denetim ve cezai yaptırımlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca uygulanmaktadır.

Denetimler, firmalar üzerinden yapıldığı gibi yoğun olarak tehlikeli maddeleri taşıyan araçların yolda kontrolleri şeklinde yapılmakta, tehlikeli maddeleri gönderen, taşıyan ve alacak olan firmalar, araçtaki belgelerden tespit edilip Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı U-Net sistemi üzerinden TMFB ve TMGD olup olmadığı kontrol edilerek cezalar kesilip firmalara gönderilme şeklinde uygulanmaktadır.

2018 Yılı Ceza Uygulamaları:

  • Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Almama: 1.380.-TL
  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Bulundurmama: 3.564.-TL
  • Ayrıca 30 gün faaliyeti durdurma cezası söz konusudur.
  • Cezai yaptırımlara maruz kalmamak ve işleyişinizde aksama olmaması için gerekli işlemlerin acilen yapılması yararınıza olacaktır.