Skip links

Lojistik Firmaları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve TMGD Hizmeti

Lojistik Firmaları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve TMGD Hizmeti Hakkında

Bu yazımızda Lojistik Firmaları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve TMGD Hizmeti Hakkında tüm detayları bulabilirsiniz. TMGD danışamanlığı için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Lojistik firmalarının çalışmalarında taşımacılık ve depolama yer almakta olduğundan, firmaların çalışma şekline göre faaliyet konuları değişebilmektedir.

Depolama Yapmayan, Sadece Taşımacılık Yapan Nakliye / Lojistik Firmaları;

– Yükleme ve Boşaltma faaliyetini de gerçekleştiriyorsa YÜKLEYEN ve BOŞALTAN olarak TMFB almak ve TMGD bulundurmak zorundadır.

– Katı / sıvı dökme veya gaz taşımacılığı yapıyorsa (yani özmal ya da kiralık tanker, tank-konteyner, silobaz vb araçlar kullanıyorsa) aynı zamanda TANK-KONTEYNER / TAŞINABİLİR TANK İŞLETMECİSİ olarak TMFB almak ve TMGD bulundurmak zorundadır.

– Katı / sıvı dökme veya gaz taşımacılığı yapan (yani özmal ya da kiralık tanker, tank-konteyner, silobaz vb araçlar kullanan) firmalar tehlikeli maddeyi teslim alması sırasında dolumunu da kendi personeli (örn; aracın sürücüsü) yapıyorsa DOLDURAN olarak TMFB almak ve TMGD bulundurmak zorundadır.

– Yükleme, boşaltma yapmayan, tanker, tank-konteyner vb araçlar kullanmayan, ambalajlı tehlikeli madde taşıyan ve bu şekilde sadece taşıma faaliyeti gerçekleştiren firmalar ise 03/08/2017 Tarihli ve 63089 Sayılı Olur ile Yürürlüğe Giren Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Yönergede  Madde-2 (1)-(b) uyarınca TMFB almak zorunda değildir. Sadece taşıma yapan firmalar 01.01.2018 tarihi itibarı ile Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ( TMGD ) Hizmeti Almak zorundadır.

Depolama ve Taşıma Yapan Lojistik Firmalar;

– Depolarına gelen malların alınması ve boşaltılması faaliyeti nedeniyle ALICI ve BOŞALTAN, depolarından yüklenen malların yüklenmesi faaliyeti nedeniyle YÜKLEYEN, bazı müşterilerine paketleme hizmeti de veriyorlarsa (lojistik sektörünün faaliyetlerinden biridir) PAKETLEYEN, katı / sıvı dökme veya gaz taşımacılığı yapıyorsa (yani özmal ya da kiralık tanker, tank-konteyner, silobaz vb araçlar kullanıyorsa) TANK-KONTEYNER / TAŞINABİLİR TANK İŞLETMECİSİ, tanker, tank-konteyner, silobaz vb araçların tehlikeli maddeyi teslim alması sırasında dolumunu da bu firmanın personeli (örn; aracın sürücüsü) yapıyorsa DOLDURAN olarak TMFB almak ve TMGD bulundurmak zorundadır.

TMFB ve TMGD zorunluluğunun Sınıf 1, 6 ve 7 olup Taşıma Kategorisi 0 olan maddeler için MİKTARA BAKILMAKSIZIN, diğer tüm maddeler için bir takvim yılında 50 ton ve üstünde olması durumunda geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Lojistik Firmaları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ve TMGD Hizmeti Kapsamında ADR Uygunluk Durumu

Taşıt Uygunluk Belgesi / ADR Uygunluk Belgesi bulunmayan ancak, Bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluşlara başvuruda bulunarak araçlarına Taşıt Durum Tespit Belgesi almış taşıt sahipleri;

  1. a) 2014 model araçlar için 1.7.2017 tarihine kadar süre verilmiştir,
  2. b) 2013 model araçlar için 31.12.2017 tarihine kadar süre verilmiştir,
  3. c) 2012 model araçlar için 1.7.2018 tarihine kadar süre verilmiştir,
  4. d) 2009-2011 model araçlar için 31.12.2018 tarihine kadar süre verilmiştir,
  5. e) 2005-2008 model araçlar için 01.07.2019 tarihine kadar süre verilmiştir,
  6. e) 2004 ve daha öncesi model araçlar için 31.12.2019 tarihine kadar süre verilmiştir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre Bakanlıktan veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum yada kuruluştan Araç Uygunluk Belgesi / ADR Uygunluk Belgesi almak zorundadırlar.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yetkilendirdiği kurum yada kuruluşa başvurarak Araç Durum Tespit Belgesi almayan taşıtlara idari para cezası uygulanır.

Araçlara düzenlenen Araç Durum Tespit Belgesi hiçbir zaman Araç Uygunluk Belgesi (ADR Uygunluk Belgesi) YERİNE GEÇMEZ.

(30/12/2016 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan TEHLİKELİ MADDELERİN KARAYOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Geçici Madde-1)

Ayrıca, bir önceki Cam Sektörü TMGD Hizmeti ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.