Skip links

Kimyasal Madde Yüklü TIR’a tren çarptı! Yol Karantinaya Alındı

Kimyasallar yaşamımızın bir parçasıdır. Her yıl dünyada tarımda kullanılan kimyasal maddeler, gıda katkı maddeleri, ilaçlar, enerji üretiminde kullanılan yakıtlar, kimyasal tüketim maddeleri gibi en az 400 milyon ton kimyasal madde üretilir. Kimyasalların üretilmesi ve kullanımı gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bütün ülkelerin ekonomik gelişmelerinde temel etmendir ve yaşamımızı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyerek yaşam kalitesini artırır. Buna karşın, gerekli önlemler alınmadığında kimyasallar sağlığa ve çevreye zarar verebilir. Kimyasalların yol açtığı riskler sadece kimya sanayinde çalışanları değil, bütün çalışanları ve hatta toplumu tehdit eder.

Uşak’taki hemzemin geçitte meydana gelen yük treninin çarptığı TIR’daki Fosforik asit dolu variller yola saçıldı. Fosforik asitin çevreye yayılma riskine karşı binlerce insan kimyasal etkenlere maruz kalabilir. Bu etkenlere maruziyet önlenmediğinde veya uygun yöntemlerle denetim altına alınmadığında ciddi kalıcı hasarlar ve ölümler meydana gelebilir.

Bir kimyasalın güvenli bir biçimde üretilmesi, taşınması, kullanılması ve yok edilmesi; yani denetim altında tutulması için ilk ve en önemli adım kimyasalların özellikleri ile çevreye ve insana olan zararlarının bilinmesidir.

Taşıma sırasında normal mal taşımasında kullanılan kamyon ve kamyonetler kullanılmaktadır. Böyle bir taşımada her an büyük bir felakete sebebiyet verecek riskler bulunmaktadır. En küçük bir dikkatsizlik acı sonuçlar meydana doğuracaktır. Ayrıca taşımada kullanılan araçlar hiçbir tehlikeli madde işareti ile etiketlenmemektedir. Tüm bunlar denetlemenin yapılmasını zorlaştırmakta ve sürücülerin hiçbir hız sınırı tanımadan taşıma yapmalarına ortam hazırlamaktadır.

Fosforik asit yan etkileri

Fosforik asit zararları açısından dikkatli kullanılmalıdır. İnsan cildine doğrudan temas ettiğinde yıpratıcı bir etki yapabilir. Özellikle vücudun iç organlarında görülen mukoza zarlarını yıpratıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Fosforik asit pH değeri düşük olduğundan eritici bir özellik taşır. Nasıl ki kolayı bir et üzerine döktüğümüzde erimeyi gözlemliyorsak aynı şekilde pH değeri düşük maddelerin genel olarak böyle bir özelliği vardır.

Cilde temas etmemesine ve temas olduğunda da hemen hijyenin sağlanmasına dikkat edilmelidir. Geçirgen olmayan dayanaklı eldiven kullanımı da yine burada büyük önem kazanmaktadır.

Asit yapılı olduğundan metallerle tepkimesinden hidrojen gazı açığa çıkarır. Bu gaz biriktiği zaman basınçla tahribe neden olabilir.

Kimyasal Kazaların analizleri çok önemlidir. Kazaları oluşturabilecek tehlikeleri bilmek ve anlamak, kazaları oluşturabilecek riskleri ölçebilmek, sonuçta gerekli tedbirleri alarak ve riskleri minimize ederek kazaların oluşmasına fırsat vermemektir. Tecrübe yolu ile öğrenme biçimi ise bazen hayat kaybına da mal olan çok pahalı bir öğrenme biçimidir.

En acı olanı ise tecrübelerden bile ders çıkaramamaktır. Ülkemizdeki kimyasal kazalar mercek altına alınmalı, her kesim için alınacak dersler çıkarılarak raporlanmalıdır.